Пребарување

Внесете клучен збор

 

 

Intel

IntelIntel е најголем светски производител на микропроцесори, компанија која ја „измислила“ x86 серијата која ја наоѓаме во повеќето компјутери во светот.

Основан во 1968 година во Santa Clara (Калифорнија) како Integrated Electronics Corporation, го стартува пионерите на компјутерите Robert Noyce и Gordon Moore со визија постојано да ги прошируваат границите на иновациите и технологиите и да го направат животот на луѓето поинтересен и поисполнет.

Intel започна со производство на SDRAM меморијата , а во 1971 година и со производтсво на микропроцесорите. Но фокусот на микропроцесорите се разви дури во осумдесетите години, кога првиот успех на на IBM компатибилните компјутери опремени со Intel-овите процесори покажаа дека иднината на развој на новите технологии зависи од новите генерации на CPU-ата и чиповите.

Денес Intel освен производство на микропроцесорипроизведува и мрежна опрема, IC, flash меморија, графички чипови, мобилни процесори и другиуреди поврзани со компјутерите и комуникациите.

Intel. Leap Ahead
Наша работа е да откриеме и направиме чекор напред - во технологијата, едукацијата, социјалната одговорност, производството - како би можеле постојано да ги охрабруваме нашите партнери, корисници, купувачи и пазарот да ни се придружат во напредокот.


Повеќе информации на: www.intel.com